NABE VGT munkacsoport

 

Összefoglaló

 

Tegnap (2015. augusztus 31.) volt a VGT-2 tervezésének balatoni fóruma Füreden. Röviden összefoglaljuk az elhangzottakat.

1. A részvízgyűjtő mélységi vizeiről három jó, sok információt tartalmazó előadás hangzott el. Csepregi András az 1990-es évek elején történt bányabezárások következtében visszaemelkedő bakonyi karsztvízszintekről beszélt. A karszttározó lényegében már majdnem visszanyerte természetes állapotát, 25 év alatt 40 méter az átlagos emelkedés. Szemléletesen bizonyítják ezt az újraéledt források. A száraz korszak felelőtlen építkezései miatt vannak problémák, ezeket foglalta össze Nád Béla előadása. (A 2000-es évek elejéig az építmények tulajdonosai kaptak kártérítést is.) Tóth György a Hévízi kórház - MÁFI közös monitoring projektjéről és ennek "társadalmasításáról" tartott előadást. Valóban, a néhány száz millió forintos (külföldi pénz) projekt eredményeképpen bárki naprakészen elegendő információhoz hozzájuthat a hévízi tó vizének állapotáról.

2. A délutáni felszíni vizes rész főként a Balatonnal foglalkozott. A Balaton vizének minősége két évtizede stabilan jó. Mosolyogtunk, mert az elmúlt tíz év szokásos mantrája, a "kiszárad a Balaton", elő se jött, még egy "Balaton vízszintje" ábrát se vetítettek. Megjegyzendő, a karszttározó visszaalakulása mellett a balatoni vízszint-ügy egy másik fontos bizonyítéka annak, hogy a vizes problémák kezelését a legjobb a természetre bízni. Ingyen van, és hatékony. Bár nem hangzott el így direkt módon, de - szerintünk - a következő VGT alapvetései közé már be fog kerülni.

3. Ez utóbbihoz fontos lenne, hogy a Balaton vizének minősége tényleg stabilan jó maradjon. A múlt hibáinak orvoslására végzett műveletek (szennyvíz-tisztítás és elvezetés, Kis-Balaton) egyike, a Keszthelyi medence kotrása 2004-ben pénzügyi okokból félbemaradt. A NABE azt képviseli (már régebb óta), hogy legalább a tíz éve ugyancsak abbamaradt iszap-kutatásokat kezdjék újra, hogy valós ismeretek birtokában lehessen mérlegelni a további kotrások szükségességét vagy fölöslegességét. A fórum résztvevői teljes egyetértést tanúsítottak javaslatunkkal. Nagyon reméljük, hogy az egyetértésnek gyakorlati következménye is lesz.

2015-09-01

 

Mellékletek: a fórum előadásai

   1. A Dunántúli-középhegységi karsztvíz-testek állapotértékelése   =>csepregi_andras_2015-08-31.pdf   [15 MB]

   2. A Dunántúli-középhegységi karsztvízszint emelkedés hatásai   =>nad_bela_2015-08-31.pdf   [4 MB]

   3. Jó vízgazdálkodási gyakorlat a Hévizi-tó környékén   =>toth_gyorgy_2015-08-31.pdf   [10 MB]

   4. Vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés eredményei a Balaton részvízgyűjtőn   =>tahy_agnes_rakosi_judit_2015-08-31.pdf   [2 MB]

   5. Felszíni vizek minősége és terheléscsökkentési intézkedések a Balaton részvízgyűjtőn   =>clement_adrienne_2015-08-31.pdf   [4 MB]